Inzetten op bereikbaarheid Nationale Politie

Even voorstellen

Jan van ’t Zelfde, Teamchef Regionaal Service Centrum bij de Nationale Politie. Ik ben samen met een collega Teamchef verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van 155 medewerkers op het RSC Rotterdam. Bij ons kunnen burgers terecht met al hun vragen waarvoor geen spoedeisende hulp (112) nodig is. Toch blijken behoorlijk veel gesprekken tijdens de intake '112 waardig' te zijn, reden te meer om de bereikbaarheid optimaal te hebben.

Jan

De uitdaging

Onze landelijke bereikbaarheid stond een aantal jaar geleden serieus onder druk. Daarom hebben we zo’n twee jaar geleden besloten om dit aan te pakken en structureel te verbeteren. Het idee was om de tien regionale service centra te laten samenwerken in één landelijk ‘virtueel RSC’. Het betekent dat wanneer de wachttijd in een regio te lang wordt de burger automatisch wordt doorgeschakeld naar een andere regio waar het op dat moment rustiger is. Dit klinkt eenvoudig maar is een behoorlijk ingrijpend project wat niet alleen medewerkers raakt maar ook veel van onze processen en systemen.

WFM is een belangrijke schakel voor bereikbaarheid

We werken landelijk met ruim 1500 medewerkers. Dan kun je niet anders dan je Workforce Management proces efficiënt inrichten. Het begint al met de forecast en de vertaling naar capaciteitsmanagement. Na een een algemene kennismaking met WFM voor een kleine groep, zijn we gestart met het opleiden van 150 collega’s in Trafficmanagement. Allemaal hetzelfde begrip van het proces, de werking van de systemen etc. is echt een belangrijke eerste stap. Hierna gaan we de mensen die zich landelijk met WFM bezighouden verder specialiseren in het vakgebied.

Resultaat

Workforce management is gewoon een vak! Onze mensen hebben flinke stappen gezet en maken die nog steeds. De verschillende WFM opleidingen hebben duidelijk toegevoegde waarde. Deelnemers leren niet alleen de theorie maar juist de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

De bereikbaarheid voor onze burgers is, mede dankzij WFM, in jaren niet zo goed geweest.