De training capaciteitsplanning gaat over capaciteitsmanagement op tactisch niveau, waarbij werkaanbod en personeelscapaciteit op de middellange termijn op elkaar worden afgestemd. Naast het bieden van inzicht in knelpunten in de benodigde versus de beschikbare personeelscapaciteit, vormt het capaciteitsplan in veel organisaties ook het uitgangspunt voor het budget. Door de relatie met operatie, human resources en finance & control is het capaciteitsplan het ideale middel om deze disciplines gezamenlijk aan tafel te krijgen.
In de training capaciteitsplanning gaan we in op alle facetten van Capaciteitsplanning: het voorspellen van werkaanbod, maar ook het vaststellen van "verliesuren" en daarmee het bepalen van de netto/bruto verhouding. We kijken naar het verschil tussen benodigde en beschikbare uren en hoe we dit kunnen minimaliseren, door verlof en opleidingen anders te verdelen, door te kijken naar mogelijke verspilling en door tijdig nieuwe medewerkers te laten instromen. We beschouwen de opbouw van de formatie op het gebied van beschikbaarheid, flexibiliteit en de skills van medewerkers. Natuurlijk gaan we ook heel praktisch in op het bouwen van een capaciteitsplan (meestal in Excel).
Na de training organiseren we een "terugkomdag", waarop cursisten aan de hand van hun eigen capaciteitsplan bespreken hoe ze het geleerde in de praktijk hebben gebracht en waar ze nog tegenaan lopen.
Na afloop van de training heb je een goed begrip van Capaciteitsplanning en ben je beter in staat een capaciteitsplan te begrijpen, ontwikkelen en praktisch toepassen.
Je kunt vanuit een voorspeld werkaanbod de arbeidsbehoefte vaststellen. Je weet onderscheid te maken tussen primair en secundair werkaanbod.
Je begrijpt alle factoren die de hoeveelheid beschikbare arbeidscapaciteit beïnvloeden, kunt deze kwantificeren en weet welke je kunt beïnvloeden. Je kunt de bruto-netto factor en andere belangrijke parameters voor je organisatie bepalen en toepassen.
Je kunt de organisatie adviseren over de beste acties om eventuele tekorten of overschotten in arbeidscapaciteit te ondervangen en kunt voorrekenen wat de resultaten zullen zijn.
Je kunt met andere stakeholders samenwerken om het beste resultaat uit een optimale personele bezetting te halen, zowel financieel als operationeel. Je bent in staat de relatie uit te leggen tussen Capaciteitsplanning, formatie-opbouw, recruitment- en trainingsvereisten en budget-controle.
Je begrijpt wat variatie en variantie in o.a. werkaanbod betekenen voor de benodigde samenstelling, flexibiliteit en bandbreedte in de formatie over het jaar heen en op weekniveau.
De cursist ontvangt na afloop een certificaat van deelname. Na afloop heeft de cursist een conceptueel capaciteitsplan op papier. Na de terugkomdag heeft de cursist bij voorkeur een werkend capaciteitsplan en praktische ervaring met Capaciteitsplanning in de eigen organisatie.
Branche: Deze training is branche onafhankelijk.
Functies doelgroep: De training is van toegevoegde waarde voor capaciteitsmanagers, senior planners, tactische planners en (operationeel) managers die bij Capaciteitsplanning betrokken zijn.
De training wordt gegeven voor groepen van 6 tot 10 deelnemers
Naast de 2,5 dag die de opleiding duurt, is er geen huiswerk. Tussen de training en de terugkomdag wordt de deelnemer geacht tenminste 40 uur actief met Capaciteitsplanning bezig te zijn geweest.
Ervaring met Capaciteitsplanning, forecasting en/of roosteren is benodigd om deze training te kunnen volgen. Gewenst werk- en denkniveau is MBO+.
Vakopleiding WFM (Personeelsplanning)
Voor geïnteresseerden die nog geen ervaring hebben met personeelsplanning en workforce management, wordt aangeraden eerst de Vakopleiding WFM te volgen.
Post HBO Registeropleiding WFM
Voor managers en senior planners die op een hoger abstractieniveau met WFM bezig willen zijn, is de Post-HBO WFM een mogelijk vervolg op deze training.
Schrijf je in of stel je vraag via de chat. Heb je liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met Melike.